BeeBall is voor kids van 4 tot en met 10 jaar

BeeBall is een super opstap om later te gaan baseballen of softballen voor de kleintjes. Door te spelen in kleinere teams met eenvoudige spelregels worden de kinderen volledig bij het spel betrokken en zijn ze volop in beweging. Het spel vraagt weinig ruimte of speciale voorzieningen. Het kan uitstekend worden gespeeld op een willekeurig grasveld, plein of in de zaal. Bij BeeBall staan teamgeest en sportiviteit voorop .....

 


 

Hieronder vindt u informatie over:

 

BeeBall Begeleiding

BeeBall op Scholen

BeeBall Rally Cap Programma

 

"BeeBall is een stoer, flitsend en leuk spel speciaal ontwikkeld voor kids van 4 tot en met 10 jaar. Een super opstap om te gaan baseballen of softballen voor de kleintjes. In samenwerking met de KNBSB en KBBSF worden de BeeBall spelvormen en programma's door VBSL gevormd en uitgerold voor de jeugd in Vlaanderen"

Contact

Baseball Softball Vlaanderen coördinator

Stefan Milutinovic

- BeeBall Begeleiding -

BeeBall Begeleider

Een praktijkgerichte regionale instapcursus BeeBall Begeleider voor ouders, sympathisanten,
beginnende jeugdtrainers … die af en toe een handje willen helpen bij jeugdtrainingen op de club.
De inhoud van de BeeBall Begeleider dag richt zich op jeugdtrainingen voor jeugdspelers tussen 4 en 10 jaar.

Doel?  Cursisten kunnen clubwerking ondersteunen door te assisteren op BeeBall trainingen aan de hand van BeeBall trainingskaarten
Voorkennis?  Geen voorkennis vereist
Doelpubliek: Ouders, sympathisanten, beginnende coachen, spelers, ...
Duur?  4u in 1 dag (2u theorie in de voormiddag gevolgd door 2u praktijk in de namiddag)
Inhoud?  concept BeeBall (theorie) - werken met de BeeBall trainingskaarten (praktijk)
Kostprijs?  Gratis
Inschrijven?  Info@baseballsoftballvlaanderen.be

Een BeeBall begeleider dag bij jou op de club? Informeer hier.

BeeBall Begeleider dagen

Laatst aangepast: 15 januari 2020

LocatieDatumUurAantal

(Min. 8)
Inschrijven
Oostende Piranhas

Sportzaal De Spui
E. Moureauxlaan 1A
8400 Oostende
05/04/20209u30 - 12u45/20Inschrijventot 29/03/2020
Leuven Twins
Gebouw De Nayer
Tervuursesteenweg 101, 3001 Leuven
16/02/201911u - 14u3015/20Afgelopen
Mortsel Stars

Luchthavencomplex Krijgsbaan, 2640 Mortsel
24/02/201810u30 - 15u0027/20Afgelopen
Wase Baseball Academy
Sporthal De Ster, Lange Rekstraat 30, 9100
Sint-Niklaas
05/11/201709u - 17u/8Afgelopen
Afterburners Heist-op-den-Berg
Basisschool De hei, Schrieksesteenweg 30, Pijpelheide
17/10/201513u30 - 18u008/8
(Max.15)
Afgelopen
K. Borgerhout Squirrels
Kantine Squirrels, Vosstraat 109, Borgerhout

Sporthal Ter Smisse, Louis van Regenmortellei 6, Borsbeek
31/01/201510u - 15u14/8Afgelopen

Piranhas Oostende
Cafetaria sportcentrum De Koninklijke Stallingen

Koniginnelaan 76, Oostende


24/01/201510u - 15u15/8
(Max.15)
Afgelopen
Wase Baseball Academy
Sporthal Recreatiedomein De Ster, Lange Rekstraat, Sint-Niklaas
08/11/201410u - 15u11/8Afgelopen
Wielsbeke Pitbulls
Sporthal Leieland, Guido Gezellestraat 55a, Ooigem
09/02/201410u - 15u15/8Afgelopen
The Merchtem Cats
Sporthal, Dendermondestraat 25, Merchtem
15/12/201310u - 15u14/8Afgelopen

VBSL
Sporthal KA Hoboken, Distelvinklaan 22, Hoboken


1/12/20138u30 - 13u304/8Geannuleerd
Sunville Tigers Zonhoven
Kantine Tigers, Kleebergweg z/n, Zonhoven

Sporthal Basisschool Windekind, Gulden Boomkenweg 8, Zonhoven
16/11/201310u - 15u11/8Afgelopen

Documenten

BeeBall Flyer

Icon
BeeBall Flyer

 

BeeBall Playbook

Icon
BeeBall Playbook

BeeBall Major League

Icon
BeeBall Major League

BeeBall Rookie League

Icon
BeeBall Rookie League

- BeeBall op Scholen -

BeeBall op School - inleiding

BeeBall een tikspel!

Veel collega’s zijn op hun opleidingen bekend gemaakt met softball-achtige vormen binnen het domein Slag en Loopspelen. Mocht er al specifieke aandacht voor het lager onderwijs gegeven zijn aan basisvormen van deze spelen dan is dat vaak onbewust in vakken als algemene didactiek en methodiek gedaan. De link met de “sporten” base- en softbal wordt dan vaak nauwelijks gemaakt.

Velen onder ons zijn op één of andere wijze bekend geraakt met “peanutball” en aangepaste vorm van base/softball.

Vanuit een jarenlange ervaring met spelvormen tijdens trainingen met basisschoolleeftijd kinderen binnen de sport, veel input vanuit collega L.O.-ers en de wens van Baseball Softball Vlaanderen om zowel inhoudelijk als organisatorisch het spel op jonge leeftijd toegankelijker te maken, zijn de in het onderwijsveld ontwikkelde vormen met minder basen, de basis geweest voor de overstap van Peanutball, naar BeeBall, sinds 2013 de officiële spelvormen van Baseball Softball Vlaanderen voor de jongste jeugd (4 tot ongeveer 10 jaar).

Oorspronkelijke benaming van de aangeboden spelvormen is ontstaan in Nederland vanuit de baseball traditie om de A - lijn competities en nationale teams achtereenvolgens Single-A, Double A en Triple A te noemen. Analoog daaraan stonden de B (breedtesport)teams, waarbij de B, niet alleen verwees naar het niveau, maar ook naar het aantal Bases wat in het spel gebruikt werd.

Vanuit P.R. matige overwegingen is daaraan het logo met de bij verbonden en zijn de speelreeksen (= open vorm van competitie) anders vernoemd. De aangeboden spelvormen zijn bij velen reeds bekend gezien de publicaties in de vakbladen. Echter vaak kom ik “onechte” spelregels en naar mijn mening verkeerde lesaccenten tegen.

Ondanks dat de diverse Algemene Leraren Opleidingen aparte speldomeinen benoemd hebben zoals Slag- en loopspelen, zijn base-en softball niets anders dan gecultiveerde tik/overloopspelen. De Specifieke Leraren Opleidingen plaatst m.i. baseloopspelen als bewegingsthema terecht binnen deze leerlijn.

Uitgangspunt dient m.i. te zijn dat de indringende partij afgetikt kan worden als hij het speelveld betreedt, m.u.v. de evt. aan hem toegewezen vrijplaatsen. Pas als er actief veldspel ontstaat (i.t.t. het gewoon maar teruggooien van de bal naar de achtervanger of werper) kan in een latere fase het zgn. “branden” op de basen (tikken van de vrijplaats) worden toegevoegd. Ter informatie bij het infomateriaal van de VBSL t.a.v. BeeBall gereguleerde wedstrijdvormen:-BeeBall Rookie League komt overeen met Double B (2 basen) -BeeBall Major League komt overeen met Triple B (3 basen).


Organisatie

Hoe je kansen liggen om de spelen aan te bieden is in hoge mate afhankelijk van je accommodatie (gymzaal, sportzaal, sporthal, schoolplein, speelveld en de begrenzingen), kwaliteit en kwantiteit van je materiaal, groepsgrootte en samenstelling en natuurlijk je visie op bewegingsonderwijs en daaruit volgende didactische keuzes.

Daarom bieden we ook niet een gesloten lessenreeks aan, maar een  longitudinale leerlijn waaruit je spelen kunt kiezen, die dan klassikaal, groepsgewijs en/of naast elkaar aan bod kunnen komen.

Groepsindicaties 3/4 - 5/6 - 7/8 zijn globaal en uiteraard  kun je teruggrijpen of vooruitkijken n.a.v.  hetgeen  je waarneemt. Belangrijkste daarbij blijft de beleving van de kinderen. Deze groepsindicaties komen voort uit het Nederlandse Onderwijs en komen overeen met onze 1e, 2 een 3e graad.

Het is uiteraard  niet noodzakelijk alle spelen uit de lijst te spelen, maar probeer voor je leerlingen wel zoveel mogelijk de lijn aan te houden, dan blijft het begrijpelijk. De leskaarten zijn in oplopende  moeilijkheidsgraad genummerd (zie overzicht pagina 6). Deze leskaarten zijn in eerste  instantie bedoeld voor de lesgever. Sommige leskaarten zijn m.n. in de 3e graad ook prima als leswijzer te gebruiken.


Materiaalkeuze

Afhankelijk van de leeftijd (m.n. grootte van de handen) bieden we het spel aan m.b.v. zgn. Soft-touch ballen, waarbij t.a.v. de bal grote rekening dient te worden gehouden  met  gooi mogelijkheid en slagsnelheid/afstand. Gatenballen, Skynex, foam en veel andere  zachte ballen, die vaak uitstekend  te gebruiken zijn bij de tikspelen, slaan wel lekker (veilig) maar zijn nauwelijks over te gooien!

Des te kleiner de bal, des te makkelijker te gooien, echter des te hoger de balsnelheid en afstand bij een slag. Praktijkervaring wijst uit dat voor de 1e graad bij BeeBall de 8 inch stoffen soft-touch bal (Incredibal genaamd) het beste voldoet. Bij gebruik van handschoenen maak ik in de 2e graad gebruik van de 8 inch soft-touchbal en in de 3egraad van de 10 of 9 inch bal. Op clubniveau kan een officiële 8 inch bal wenselijker zijn. Bij blote handen kun je een grotere zachtere bal gebruiken (zie div. schoolsport leveranciers).

Lichtere batten zijn eenvoudiger hanteerbaar en slaan de ballen harder weg, zelfs, als ze foam gecoat zijn.1Graad: onder 25 inch Groepen 2e Graad: 24 tot 28 inch Groepen 3Graad: 27 tot max. 30 inch. Kleinere handschoenen zijn beter hanteerbaar en dwingen als vanzelf tot een beter techniek (vangen in de pocket i.p.v de flap), de meeste  standaard gebruikte schoolhandschoenen zijn eigenlijk te groot.10 ½ tot maximaal 11 ½ inch handschoenen zijn het best.

Documenten

BeeBall op School

Icon
BeeBall op School

- BeeBall Rally Cap Programma -

Rally Cap Programma - inleiding

Het Rally Cap Programma is ontworpen om de begeleider/coach een handvat te geven bij het begeleiden van de beginnende jeugdspeler binnen het BeeBall aanbod van Baseball Softball Vlaanderen. Het succes van het BeeBall kan versterkt worden, door op deze leeftijdsgroep afgestemde trainingen en spelmomenten te creëren m.b.v. dit programma. Een cruciale rol is daarbij weggelegd voor de directe begeleider/coach en zijn “hulp” ouders. Om deze te ondersteunen geeft het Rally Cap systeem een goed overzicht om spelers t.a.v. zowel hun fysieke en speltechnische, zowel als hun sociaal emotionele mogelijkheden, aansprekende en haalbare oefenstof aan te bieden.


Algemene doelstellingen

-Creëren van een omgeving waarin zowel kinderen als begeleiders PLEZIER beleven aan BeeBall.

-Aanleren van base-/softball specifieke vaardigheden, regels en tactiek.

-Het aanleren van competitief gezond gedrag, m.n. sportiviteit d.m.v. een goed voorbeeld.

-Het bevorderen van een positief eigen zelfbeeld onder de deelnemers.


Structuur

Het Rally Cap Programma is zo opgezet dat door de geoefende vaardigheden te meten een redelijk betrouwbare indicatie kan worden gegeven, aan welk oefen- en speelniveau een deelnemer gezien zijn ontwikkeling het beste kan deelnemen. De oplopende niveau indicatoren kunt u terugvinden in het document - Rally Cap Programma.

Voor beginnende (m.n. erg jonge) deelnemer is het lokaal oefenen/spelen van Single Bee het meest geschikt.

- Als een deelnemer de gestelde doelen onder de zwarte Cap haalt is hij klaar om deel te nemen aan speelreeksen double Bee (BeeBall Rookie).

- Als een deelnemer de gestelde doelen onder de witte Cap haalt is hij klaar om deel te nemen aan speelreeksen triple Bee (BeeBall Major).

- Als een deelnemer de gestelde doelen onder de oranje Cap haalt is hij klaar om deel te nemen aan de miniemen base/softballcompetitie.


Organisatie

Hoe je BeeBall activiteiten invult is natuurlijk afhankelijk van vele zaken, zoals accommodatie mogelijkheden (grootte van zaal en/of veld), groepsgrootte, (sociaal emotionele) leeftijd, hoeveelheid kinderen, beschikbaarheid materiaal en natuurlijk je eigen visie op kinderen en bewegen. Hoe je de trainingen / speelmomenten vorm geeft is dus voornamelijk afhankelijk van lokale wensen.

Dus of je alleen lokaal oefent/speelt of reeds aan een wedstrijdenreeks deelneemt staat los van het programma. Naast oefenen is het ook in “trainingen” van belang dat er “speel”momenten zijn.

Voor trainingsorganisatie verwijzen we naar het playbook KBBSF, VTS cursussen en/of BeeBall begeleider. In het algemeen kunnen we echter stellen dat 1 á 2 keer in de week een BeeBall moment van maximaal 1 uur voor deze groep het maximaal haalbare is. De verhouding tussen (spelend) oefenen en competitie dient te liggen op 80% oefenen en 20% competitief spelen (= tegen een ander team).

Om een indicatie te krijgen welke deelnemers kunnen/moeten doorstromen naar een hoger “speelniveau” kun je regelmatig een Rally Cap Dag organiseren. Hierbij “test” je de deelnemers regelmatig a.h.v. het Rally Cap Protocol (onderdeel van Trainingskaarten BeeBall) op zijn of haar vaardigheden. Bijvoorbeeld eind zaalseizoen, eind mei en aan het eind van het seizoen. Hoe je daarmee omgaat is nogal afhankelijk van je visie.

Je kunt van de Rally Cap dag een happening maken of “test”onderdelen verwerken in verspreide momenten. Het behalen van niveaus kun je als doel zien, wij zien het voornamelijk als hulpmiddel. Wij zijn voorstander van het stimuleren van aanwezigheid door attractieve BeeBall momenten te organiseren. Ons inziens is het niet de bedoeling dat deelnemers op diplomajacht gaan. Voorkom dus dat je in de val trapt te vaak te testen. M.b.v. de “Trainingskaarten BeeBall” kun je de spelers voorbereiden voor de volgende stap.

Documenten

BeeBall Rally Cap Programma

Icon
BeeBall Rally Cap Programma

Trainingskaarten

Deze set trainingskaarten kunnen je op weg helpen de gestelde doelen uit het Rally Cap Programma te realiseren.

Hoe je de training in zijn geheel organisatorisch vorm geeft en hoe je de opdrachtkaarten daarbij inzet is natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie. Niet alleen het aantal spelers en begeleiders, de accommodatie en het materiaal, maar natuurlijk ook het (emotionele) niveau van de spelertjes geven de mogelijkheden en beperkingen aan.

De kaarten geven geen directe technische informatie, maar wel organisatievormen en opdrachten, die voor aangeven doelgroep fysiek en emotioneel haalbaar zijn. Voor technische informatie verwijzen we o.a. naar de VTS cursussen.

Links bovenaan staat d.m.v. een icoontje aangegeven welke technische onderdelen centraal staan. Rechts bovenaan d.m.v. een Rally Cap, of in geval van spel een Groepsindicatie, vanaf welk niveau dit haalbaar is. De kaarten zijn zeker ook voor hogere niveaus dan aangegeven inzetbaar, als je gebruikt maakt van de vele variatie mogelijkheden op de achterzijde van de kaarten. Het nummer in de “Titel” geeft vooralsnog de oplopende moeilijkheidsgraad aan, maar zal hopelijk door aanvullingen achterhaald worden. Kijk dus vooral naar de Iconen.

Het document eindigt met voor elk Rally Cap niveau protocolkaarten, om het Rally Cap volgsysteem te kunnen gebruiken.

Documenten

BeeBall Trainingskaarten

Icon
BeeBall Trainingskaarten