Home » VBSL » Week van de officials – gratis webinars voor officials

Week van de officials – gratis webinars voor officials

In de Week van de Official (van 3 tot 11 oktober 2020) zetten we ieder jaar, met de sportfederaties, alle scheidsrechters, juryleden, tijdsopnemers,… in de bloemetjes. Want zonder officials, geen wedstrijden.

De Week van de Official is een initiatief vanuit 35 Vlaamse sportfederaties en wil respect en waardering tonen voor de wekelijkse inzet van de officials in Vlaanderen. Tijdens deze week organiseren sporters en sportclubs heel wat acties en initiatieven. Want in elke sportclub in Vlaanderen verdienen ook de officials het om even in de spotlights te staan.

De aanwezigheid van een official wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar toch zijn het – net als de sporters en (andere) vrijwilligers binnen de sportclub – mensen met een passie voor sport die in hun vrije tijd paraat staan. Het is niet altijd gemakkelijk om deze taak op te nemen. Daarom geven we hen met plezier een duwtje in de rug én zeggen we een welgemeende dankjewel!

 

Tijdens de Week van de Official is er vanuit VSF een aanbod van 2 online gratis sessies om de officials bij te scholen en te inspireren er is geen technische kennis vereist en je kan de sessie 1 week uitgesteld kijken.

 

Maandag 5 oktober: mentale uitdagingen voor officials

Tijdens dit webinar worden de mentale uitdagingen van wedstrijdofficials besproken (gericht op alle sporttakken, jurrylid of scheidsrechter). Je krijgt er praktische tips en info om je te helpen naar betere prestaties.

Tijdstip: 20u00 – 21u30

Als jurylid, scheidsrechter of official sta je onder grote druk. In een fractie van een seconde moet je een beslissing nemen die correct is volgens de spelregels, objectief is, vaak afgestemd met je collega’s, en die grote gevolgen kan hebben. Bovendien wordt die beslissing meteen publiek geëvalueerd: de toeschouwers, spelers, staf hebben hun mening en hebben vaak meer informatie ter beschikking om die mening te vormen.
Hoe ga je met deze druk om? Onvermijdelijk maak je ook fouten, soms heb je zelfs impact op een resultaat door een fout. Hoe zorg je dat jij de beste official bent die je kan zijn?

Psycholoog Rien Vanyzere geeft de deelnemers van deze sessie inzicht in de mentale processen op vlak van mentale weerbaarheid en het nemen van beslissingen onder druk, en geeft je praktische tips en info om je te helpen naar betere prestaties.

Het is mogelijk om vragen te stellen tijdens het webinar. We voorzien voldoende tijd voor Q&A.

Inschrijven is noodzakelijk en kan via volgende link

 

Donderdag 8 oktober: inspiratiesessie met topofficials

Official worden. Het zit in je bloed. Vlaanderen telt ongeveer 10.000 officials en daar mogen we trots op zijn.

Ook doen heel wat officials het goed in zowel binnen- als buitenland. En we laten enkele van hen aan het woord.

Tijdstip: 19u30 – 21u00

Op donderdag 8 oktober gaan we live in gesprek met enkele topofficials. Met één doel: jou als official inspireren.
Een losse babbel tussen officials. We spreken over hun motivatie, drijfveren, de sport, de moeilijkheden, concrete situaties, leuke anekdotes,… Hoe ervaren zij het “official zijn”? Hoe is de weg naar een carrière als official? … Dat levert mooie en unieke verhalen op.

We slaan hiervoor de handen in elkaar met de Commissie Officials van het BOIC, een adviesorgaan dat de belangen van officials behartigt.

Een webinar door officials voor officials

We spreken enkele officials uit verschillende sporten, maar het is zeer herkenbaar en toegankelijk voor officials uit alle sporttakken en niveaus. We zitten aan tafel met officials die al ervaring hebben op grote toernooien, wereldkampioenschappen, Olympische Spelen,… maar ook in Vlaanderen op lokaal niveau nog heel actief zijn.

  • Laurine Delforge – scheidsrechter hockey
  • Arturo Di Giacomo – scheidsrechter volleybal
  • Bruno De Wannemaecker – jurylid wind- en kitesurfen
  • Rita Zonnekeyn – jurylid kunstschaatsen

We voorzien voldoende tijd voor Q&A. Het is dus mogelijk om vragen te stellen tijdens deze inspiratiesessie.

Inschrijven is noodzakelijk en kan via volgende link